SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een stichting die zich in de rol van een inbreker verplaatst om hang- en sluitwerk te testen op duurzaamheid en op de sterkte van het slot. Het SKG geeft aan met sterren hoe inbraakwerend een product is. Wanneer het product gekeurd is, komt er een keurmerk te staan op een zichtbare plek. Ook moet het keurmerk onuitwisbaar zijn. Niet elk slot heeft dit keurmerk, maar wilt u in aanmerking komen voor het ‘Certificaat Beveiligde Woning’ dan is daar een keurmerk voor nodig. De hoeveelheid sterren hangt af van hoe lang de inbreker nodig zal hebben om het product open te breken.

Aantal sterren en sterkte tegen inbraak:
– 1 SKG ster = standaard inbraakwerend, 3 minuten met eenvoudig gereedschap
– 2 SKG sterren = zwaar inbraakwerend, 3 minuten met uitgebreid gereedschap
– 3 SKG sterren = extra zwaar inbraakwerend, 5 minuten met uitgebreid gereedschap

Dan heb je ook nog het SKG Vinkje, wat een symbool is van het SKG met één of twee vinkjes. Dit is een aanvulling op de SKG producten volgens het ’Politie Keurmerk Veilig Wonen’.  Wanneer een product het SKG vinkje krijgt is als het product wel tegen inbraak bestand zijn, maar niet afsluitbaar. Ook kan het R-Teken niet ontbreken bij een gekeurd SKG product. Dit geeft aan dat het product volgens de laatste voorschriften is goedgekeurd.

SKG bij u thuis

Als u een nieuw hang of sluitwerk krijgt in uw woning, let er dan op dat het gecertificeerd is met het SKG keurmerk. Dit is voor u een bevestiging dat er voor uw huis optimale materialen gebruikt zijn. Elke slotenmaker probeert altijd de meest inbraakwerende sloten te plaatsen, om veiligheid te vormen. Raadpleeg voor meer informatie over het SKG keurmerk een vakman via Slotenmaker Nu.

Betrouwbaarheid van het keurmerk

Alle producten die getekend zijn met het SKG keurmerk worden om de zoveel tijd opnieuw getest. Bij deze test kijken specialisten of de sloten nog steeds aan de eisen voldoen. Tegenwoordig komen inbrekers ook met steeds beter materiaal en maken slotenmakers steeds betere sloten. Zo ontstaat er een soort wapenwedloop waarbij niemand honderd procent zeker kan zijn dat er in zijn of haar woning wordt ingebroken