Pleisterwerk wordt veel gebruikt om uw muren geschikt te maken voor bijvoorbeeld sausen of behangen. Ook wordt pleisterwerk gebruikt om uw muren gewoon mooier te maken, zodat er geen behang of saus gebruikt te worden. Pleister is verkrijgbaar voor verschillende doeleinden en in verschillende kleuren, zodat u achteraf niet meer hoeft te schilderen. Op ons klusblog leest u meer over de mogelijkheden en prijzen.

Wat is pleisterwerk?

soorten pleisterwerkPleister kunt u het beste zien als een laag mortel (fijne betonsoort) die bestaat uit gips en/of kalk vaak met zand vermengd. Het wordt op de muur aangebracht om die vlak af te werken. U kunt kiezen uit een gladde of korrelige structuur. Ook kunt u het laten dienen als ondergrond voor het sausen of aanbrengen van tegels.

Soorten pleisterwerk

Zoals al eerder genoemd kunt u kiezen uit verschillende soorten pleisterwerk. Dit is afhankelijk van de ruimte die u wilt behandelen. Hieronder ziet u een aantal mogelijkheden.

Glad pleisterwerk

Dit is de meest voorkomende soort. Het wordt ook wel sausklaar stucwerk genoemd. Deze manier van stuken komt u niet alleen veel op muren tegen maar word ook vaak voor het plafond gebruikt. Het kan in verschillende kleuren worden aangebracht. Ook hier zijn verschillende soorten van:

Pandomo:   Dit is een soort pleisterwerk waar olie in word gebruikt. Door de olie wordt de muur zo goed als water en vuil afstotend, het geeft de ruimte een moderne en industrieel look. Het kan in veel verschillende kleuren worden aangebracht.

Leemstuc:   Leemstuc is een natuurlijk product met een warme uitstraling. Niet alleen reguleert de leemstuc een deel van de vochtigheid maar het werkt ook geluidsdempend. Daarnaast is het een ecologisch en milieuvriendelijk product.

Betonlook:   U kunt ook kiezen voor een betonlook afwerking. Dit is op basis van cement en daarom goed te gebruiken in natte ruimtes zoals de douche.

Sierpleister

Sierpleister is het best te omschrijven als een verzamelnaam voor verschillende decoratieve afwerkingen. Eigenlijk betekend het gewoon dat er pleister wordt aangebracht met een decoratieve structuur. Ook hier kunt u kiezen uit verschillende mogelijkheden. Enkele voorbeelden zijn:

Granol:    Dit is een afwerking met de structuur de valt te vergelijken met boomschors. Deze optie kan worden aangebracht in verschillende kleuren.

Schuurwerk:   Deze vorm van afwerken is het meest voorkomend bij plafonds. Het is herkenbaar aan zijn cirkelvormige patronen. Dit wordt direct tijdens het aanbrengen gedaan.

Spachtelputz: In deze pleister zijn kleine korreltjes zand verwerkt. Daardoor krijgt het een fijne structuur. U kunt kiezen uit verschillende maten korrels afhankelijk van hoe grof u de structuur op de muur wil.

Barokpleister(rustiekputz):  Rustiekputz is erg stootvast en er zullen niet snel beschadigingen te zien zijn. De structuur is iets opener in vergelijking met de spachtelputz.

Spackspuiten

Zoals de naam al laat blijken word deze vorm van pleister op uw muur gespoten. Aan de hand van hoe de spack word gemengd en op de muur word gespoten word de structuur bepaald.

Kan ik alle ruimtes stuken?

Ja, u kunt zowel natte als droge ruimtes laten stuken. Ook het plafond, de binnen en buiten muren. Dit hang van de ruimte af wat voor soort pleister daar het best gebruikt kan worden.

Zelf stuken?

pleisterwerk prijzenU kunt de keuze maken om zelf te stuken. Er zijn meerdere instructiefilmpjes te zien op internet. Wel moet u weten dat het een zware klus is. U heeft kracht nodig om de stuc op de wand aan te brengen en het kan niet te lang duren want anders droogt de stuc al voordat u de hele muur heeft glad gemaakt. Een tip voor als u het zelf gaat doen: probeer het eerst uit op een klein stukje.

Prijzen stuken

Hieronder ziet u een gemiddelde van de prijzen van het stuken per m².

Algemeen stucwerk € 8 € 30
Buitengevel € 15 € 65
Spachtelputz € 8 € 25
Spackspuiten € 5 € 15
Sierpleister € 12 € 25

Contact

Wilt u meer weten over de diverse soorten pleisterwerken? Of wilt u graag iemand die pleisterwerk in uw woning laten aanbrengen? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde stukadoor bij u in de buurt. Via Pyck.be pleisterwerken komt u direct in contact met een stucwerker die ruime ervaring heeft in het vakgebied. De experts staan graag voor u klaar om u te helpen met uw woningwensen. Klik op de bovenstaande link en vult u vrijblijvend het contactformulier op de website in.